5 TIPS KURUS SELEPAS BERSALINRamai wanita yang melahirkan anak sentiasa berusaha untuk menghilangan berat badan mereka. Apa yang pasti secara amnya ramai wanita tidak menyedari hakikat bahawa menyusukan bayi bukan sahaja dapat membantu menyediakan bayi dengan vitamin dan nutrien penting, tetapi juga boleh membantu dalam proses mengurangkan berat badan mereka selepas bersalin. Berikut merupakan 5 tips bersalin yang sempat kami kongsikan.


1. Penyusuan susu ibu

Sebelum ini ramai yang mengatakan, ia lebih mudah hanya pergi ke gim dan mengurangkan sejumlah makanan yang diperlukan adalah jalan yang paling mudah untuk mengurangkan berat badan. Secara hakikatnya, ia bukanlah pilihan yang praktikal bagi para ibu-ibu yang baru melahirkan anak. Ini kerana terdapat banyak tanggungjawab lain yang memerlukan banyak fokus dan juga usaha setelah kelahiran anak.


Tidak menjadi kesalahan dengan mencuba untuk makan makanan yang sihat dan juga melibatkan diri dalam beberapa jenis senaman yang asas. Walau bagaimanapun, apa yang ingin ditekan bahawa menyusukan bayi benar-benar boleh membantu usaha para wanita yang baru melahirkan bayi untuk mengurangkan berat badan mereka. Ingat, seperti yang telah dinyatakan sebentar tadi, antara 500 kalori sehingga 800 kalori sehari digunakan oleh para ibu bagi menghasilkan susu untuk penyusuan bayi mereka.

Dalam hal ini, menyusukan bayi adalah cara yang menakjubkan kerana dia benar-benar tidak memerlukan apa-apa usaha tambahan. Ia hanya sesuatu yang semula jadi berlaku. Di samping menyusukan bayi, mengamalkan senaman ringkas seperti berjalan perlahan dan kekalkan usaha untuk makan makanan rendah lemak akan menampakkan satu perubahan. Seperti biasa, jika ragu-ragu, berjumpa dengan doktor anda untuk memastikan bahawa apa yang anda lakukan adalah terbaik untuk kesihatan anda serta bayi anda.


2.Minum Banyak Air

Perkara pertama, anda perlu memahami bahawa air tidak mempunyai kalori. Kita tidak bercakap tentang air yang istimewa yang mungkin anda beli di kedai runcit yang mengandungi gula atau bahan tambahan yang mengandungi kalori. Air yang kita merujuk kepada air asas yang datang terus dari paip.


Anda mungkin tertanya-tanya mengapa ia penting sedangkan air tidak mempunyai kalori. Sekarang anda renung dan fikir tentang perkara ini, kita semua perlu minum sesuatu. Mengapa minum minuman yang mengandungi kalori jika matlamat anda ialah untuk mengurangkan berat badan? Kebanyakan kajian perubatan telah dinyatakan bahawa majoriti besar orang akan terhidratan kerana kehilangan air maka dengan itu mereka perlu minum air. Anda tidak perlu minum soda manis untuk menjadi terhidrat.


Minum air sahaja tidak mencukupi. Anda perlu juga memastikan bahawa anda mempunyai gaya hidup yang dapat membantu anda untuk mengurangkan berat badan dan mengekalkannya. Memandangkan hakikat bahawa anda adalah seorang ibu yang agak baru, ia mungkin tidak benar-benar praktikal untuk anda menghabiskan banyak masa di gimnasium atau jika tidak berhati-hati dengan diet yang sangat terperinci. Walau bagaimanapun, ia benar-benar membantu jika anda boleh melakukan sedikit senaman setiap hari. Ini boleh memberi kesan dramatik kepada keupayaan anda untuk mengurangkan berat badan bersama-sama dengan minum air yang banyak dan makan bahagian yang munasabah.


3. Makanan Seimbang

Seterusnya, ramai wanita yang berminat untuk mengurangkan berat badan selepas bersalin kadang-kadang akan membuat kesilapan dimana mengurangkan jumlah makanan yang mereka makan dengan cara yang tidak sihat. Dalam erti kata lain, ia sebenarnya tidak boleh secara drastik mengurangkan makanan jika anda benar-benar berminat untuk mengurangkan berat badan.


Sebab mengapa ini boleh menjadi masalah adalah kerana tubuh anda secara automatik akan mengesan bahawa suatu amaun yang luar biasa yang lebih rendah kalori yang dimakan. Ini biasanya akan mengakibatkan situasi di mana metabolisme anda akan melambatkan. Pada dasarnya, badan anda menjadi jauh lebih cekap mampu untuk memproses kalori yang anda lakukan makan dan menghadkan jumlah kalori yang dibakar sepanjang hari.


Apakah dengan ini bermakna para ibu yang lepas bersalin tidak akan mengalami penurunan berat badan seperti mana yang mereka menjangkakan. Dengan mengurangkan terlalu banyak pada jumlah makanan yang dimakan, seorang wanita yang baru melahirkan anak bukan sahaja boleh berpotensi memberi kesan kepada kesihatan bayi – dengan menganggap dia menyusu bayi - tetapi ia juga menyebabkan situasi di mana badannya tidak akan kembali sepertimana berat yang dia mahukan.

4. Yoga panas

Saya pasti anda akan terkejut bukan! Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa melakukan yoga panas selepas mengandung bukan sahaja boleh membantu meningkatkan prospek psikologi anda, tetapi boleh memberi banyak manfaat kesihatan fizikal yang positif . Antara manfaat kesihatan yang positif termasuk membakar lemak dan mengurangkan berat badan.


Seperti yang anda tahu atau mungkin juga tidak tahu, bikram yoga - yang juga dikenali sebagai yoga panas - adalah jenis yoga yang biasanya terlibat dalam persekitaran yang sangat panas. Secara asasnya, apabila kita bercakap mengenai yoga kita bercakap mengenai siri pergerakan yang membantu tubuh untuk mencapai ketenangan dalaman yang boleh membantu baik untuk prospek mental seseorang dan pada masa yang sama membantu untuk mengembangkan kekuatan dan fleksibiliti.


5. Bersantai/Rehat

Jadi setelah proses ini diterima, cuba berehat dan sedar bahawa ia akan mengambil masa untuk mengurangkan berat badan selepas bersalin. Apa yang pasti ramai wanita tidak menyedari bahawa mereka boleh menjadi mangsa kepada sesuatu yang dinamakan makan emosi jika mereka terus berasa tertekan atau bimbang dalam proses mengurangkan berat badan. Pastikan cukup rehat dan

15 views